Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας και βούτυρο ΑΓΝΟ

Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα:
Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού, τα οποία τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο, τα οποία τα ανακατεύουμε και αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα (με το ελαιόλαδο) το αλεύρι. Το αλεύρι πάντα είναι περίπου, βλέπουμε πόσο θα χρειαστεί. Απλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τώρα, είναι μια καλή ώρα να προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° βαθμούς.
Αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Θα ψήσουμε τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, δηλαδή για περίπου 25 λεπτά στον αέρα.

Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά περίπου.
Μόλις περάσουν τα 2 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνοντάς τη κατσαρόλα να βράσει για 1 με 2 λεπτά ακόμη.
Αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και είναι χλιαρά, ξεκινάμε να σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας με το ζεστό σιρόπι.

Για το γλάσο:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το φρέσκο γάλα πλήρες ΑΓΝΟ, το κονιάκ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τη σοκολάτα.
Ρίχνουμε λίγα – λίγα τα κομματάκια από το βούτυρο ΑΓΝΟ, ανακατεύοντας κυκλικά με μια ξύλινη σπάτουλα, ώσπου να ενσωματωθούν και να μετατραπούν σ’ ένα λείο, γυαλιστερό μείγμα.
Στη συνέχεια, βγάζουμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι μας και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
Όση ώρα το γλάσο μας κρυώνει, εμείς τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Με το πέρας των 10 λεπτών, βουτάμε ένα – ένα τα μελομακάρονα στο γλάσο και τα αφήνουμε στη λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα!

Extra Tip!
Μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο καρύδι από πάνω.

Συστατικά

Για τα μελομακάρονα:
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κούπες Ελαιόλαδο
1 και ½ κούπες ζάχαρη
½ κούπα Χυμό πορτοκάλι
1 κούπα κονιάκ
½ ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλιά της σούπας κανέλα
½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 φλούδες πορτοκάλι
300 γρ. καρύδι τριμμένο

Για το γλάσο:
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα πλήρες ΑΓΝΟ
250 γρ. βούτυρο ΑΓΝΟ (σε κομματάκια)

Ποσότητα:

35 – 40  μελομακάρονα

Σχετικές συνταγές